Lufta elementen

När ett element fungerar som det ska är den övre halvan varmare än den nedre. Om det finns luft i systemet blir däremot den nedre delen varmare och då är det dags att lufta.

På hösten när värmen sätts på igen efter sommaren kan det bildas luftfickor som gör att elementen inte blir riktigt varma. I ett hus med flera våningar samlas i regel luften i elementen högst upp i huset. Lufta elementen med jämna mellanrum – särskilt om du bor på den översta våningen.

Kontakta kundvärden om du bor i ett äldre hus

Om du bor i ett hus som är byggt tidigare än på 1950-talet ska du kontakta din kundvärd om du tror att det är luft i elementen. Ventilen kan vara skör och gå sönder, med följden att det börjar läcka vatten. Kontakta även din kundvärd om du känner dig osäker på hur man gör.

I våra nya hus har vi installerat en avluftningsanläggning som sköts helt automatiskt och gör att du aldrig behöver lufta dina element, oavsett vilket våningsplan du bor på.

20 grader är lagom inomhusvärme

De flesta tycker att en inomhustemperatur på 20 grader på dagen är behaglig. Svenska Bostäders mål är att hålla en inomhustemperatur på minst 20 grader. Med hjälp av ett reglage eller en termostat på elementen kan du själv bestämma om du vill ha det svalare inne i sovrummet.

Så här luftar du elementet själv

Lufta elementen
Om elementets övre del är svalare än den nedre har du sannolikt luft i systemet. Känn efter med handen. Luften kan också göra så att det börjar låta i elementet.

Lufta elementen
För att kunna släppa ut luften behöver du en elementnyckel. Om du inte har någon går det att köpa en sådan på ett byggvaruhus. Köp en multinyckel som passar till de flesta ventiler.

Lufta elementen
Innan du öppnar ventilen, sätt en mugg eller handduk under. Skruva försiktigt tills det börjar pysa ut luft. När det börjar rinna ut vatten är det dags att skruva åt ventilen igen (om det inte finns luft i elementet kommer det vatten direkt). Kontrollera att den håller tätt, men dra inte åt för hårt.