Ny vägledning för klimateffektivt byggande

1 december 2023 08:00

Svenska Bostäder arbetar för att minska miljöpåverkan under hela livscykeln för våra byggnader. Som ett led i vårt klimatarbete har vi därför tagit fram en ny vägledning för klimateffektivt byggande, som omfattar både nyproduktion och ombyggnadsprojekt.

Arkitektritning. Tre flerbostadshus med en grön gräsyta framför.
Bild: Reflex arkitekter

Vägledningen grundar sig på erfarenheter och slutsatser från bolagets projekt, interna workshops och kunskapsinhämtning från andra aktörer.

- Under de senaste åren har vi haft fokus på att utveckla våra arbetssätt inom klimatområdet berättar Sara Wallin, hållbarhetschef på Svenska Bostäder. Vi har gjort livscykelanalyser för ett flertal olika typer av byggprojekt som befunnit sig i olika skeden i byggprocessen. Vi har lärt oss mycket och håller på att implementera våra erfarenheter i den löpande verksamheten. En viktig pusselbit i arbetet har varit att ta fram enkla principer som kan fungera som ett stöd vid planering, projektering och byggnation.

Vägledningen ska ses som en generell utgångspunkt och vägleda till bra val som minskar klimatpåverkan från byggprojekten. Tanken är att uppdatera vägledningen allt eftersom vi lär oss mer.

Är du nyfiken på att läsa mer? Du hittar vägledningen här.